LORUPUSSI

lorupussi

Klassikot kunniaan!

Lorupussiloruttelu on taaperoiden ja pienten leikki-ikäisten ikisuosikki. Lorutellessa opitaan runoja ja tuetaan lapsen kielenkehitystä. Kerrasta toiseen samoina toistuvia loruja luettaessa lapsi saa ennakoida tulevaa ja iloita osaamisestaan.

Touhu toimii kuten laulupussi. Rallatellaan nostamisloru, annetaan lapsen nostaa pussista kortti, jonka loru leikitään yhdessä. Sitten on seuraavan vuoro.

Lorukortteja voi askarrella lahjaksi lapselle tai yhdessä lapsen kanssa. Korttikasaa voi kerryttää hiljalleen vuosien varrella, tai taiteilla niitä yhdellä kertaa isomman määrän. Jos haluaa kasaan heti koko pussin sisällön, voi tuttavaperheiden kanssa järjestää lorukorttivaihdon: Pyydetään mukaan esim. kymmenen perhettä. Kukin perhe suunnittelee ja toteuttaa liukuhihnameiningillä kymmenen samanlaista lorukorttia. Laitetaan kortit yhteen. Jokainen saa omaan pussiinsa kymmenen erilaista.

Jos hyvin käy, ne oman lorupussin lorut osaa sitten rallatella vielä eläkkeelläkin.

Touhuun tarvitaan:

 • lorupussi (itse ommeltu tai valmiista pussista tuunattu), pieni kassikin käy.
 • aikuisen ja lapsen mieltä ilahduttavia loruja (netistä löytyy paljon perinteisempiä Harakka huttua keittää -tyyppisiä kansanloruja. Klassikoita löytyy esim. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen Satupuusta tai Kaarina Helakisan kokoamasta Pikku Pegasoksesta. Loistavia ovat myös Hannele Huovin Vauvan vaaka sekä Karvakorvan runopurkki –kirjat, sekä Eppu Nuotion ja Jukka Itkosen tuotanto. Pienille sopivaa runoutta on  viime vuosina julkaistu valtavasti.
 • kartonkia, kyniä, kiiltokuvia, tarroja tms. (korttiaskarteluja varten)
 • halutessa kontaktimuovia (päällystäminen antaa korteille ikää ja saa ne säilymään paremmin pienimpien loruttelijoiden käsissä)

 

Sopii vauva-, taapero- ja leikki-ikäisille lapsille.

Aikuisen työllistymisaste: 4 / 5 (korttibakkanaalien aikoihin) 3 / 5 (silloin kun lorutellaan)

Lasten hauskuusarvio: 2 / 5 (5-vuotias esikoinen luulee olevansa tähän liian iso, 2-vuotias kuopus innoissaan, mutta liian malttamaton.)

Mainokset

4 kommenttia on “LORUPUSSI”

 1. Meri sanoo:

  Luin just tästä kivan version: joululaulupussi. Printataan kivojen joululaulujen sanoja netistä ja liimataan ne jouluna tulleiden korttien toisille puolelle, yritetään saada kuva ja sanat jotenkin sopimaan. Työllistymisaste aikuiselle ehkä pykälän verran alempi 🙂 – kunhan muistaa ens vuonna sit ottaa käyttöön.

  Tykkää

  • Tylsistynyt perhe sanoo:

   Hei aivan mahtava idea! 🙂 Olisi enemmän tunnearvoa myös jokaisella kortilla; esim. mummon lähettämä, kummilta saatu jne.

   Tykkää

 2. Reija, Vianna ,Venja ja pojat sanoo:

  Tosi kivoja ideoita ja hauska blogi (mummi vinkkas).

  Meillä on kotona kanssa yksi ehtymätön leikki-ideasampo. Viime päivinä meillä on leikitty leikkiä missä revitään paperi lappuja joista puolet on matoja ja puolet kaloja. Toinen menee rappusten yläpäähän ja laskee madon alas koiranremmillä, missä toinen vaihtaa sen kalaan. Kun kaikki kalat on ongittu vuorovaihtuu.

  Terveisiä pikkuserkuille Ylöjärveltä :).

  Tykkää

  • Tylsistynyt perhe sanoo:

   Hei, mahtavaa, että löysitte! Aivan nerokas leikki-idea :D. Meiltä puuttuu portaat, mutta ehkä onnistuisi kerrossängystäkin. Täytyypä vinkata tuolle isommalle pikkuserkulle.

   Terveisiä muillekin!

   Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s