HAUSKEMPAA ÄÄNEENLUKEMISTA (Top6 vinkit)

lukeminen 2

Mitä ekstraviihdytysmausteita lukutilanteisiin voisi lisäillä?

1. Alkupriiffaus ja jälkipuinti. Esitellään kirja ennen lukemista ja keskustellaan siitä jälkikäteen. Kun luettavasta kirjasta tietää jotain etukäteen, auttaa se keskittymään paremmin. Hienoa, jos tarinan herättämiä ajatuksia olisi aikaa jäädä puimaan myös lukemisen jälkeen. Parhaat elämänfilosofiset keskustelut syntyvät usein iltasatujen jälkeisinä hetkinä.

2. Kaikki peliin. Eläydytään hullun lailla. Jos aikuinen jaksaa keskittyä siihen mitä ja miten hän lukee, jaksaa lapsikin kuunnella paremmin. Puhutaan erilaisilla äänillä, pidetään hurjissa kohdissa merkitseviä taukoja ja jännittävissä kohdissa kiihdytyksiä. Lukiessa aikuinen voi harjoittaa omia näyttelijän lahjojaan. Lapsi kyllä palauttaa ruotuun, jos menee överiksi.

3. Satulelu. Lapsi saa valita ennen lukemista lelun, joka liittyy tarinaan (eläinsadussa pehmoeläin, prinsessasadussa kruunu tms.) Keskittymiskykyä voi lisätä myös fyysinen eläytyminen. Kun tarinassa otetaan kädestä, kosketetaan kättä, jos päähenkilö satuttaa päänsä, silitetään lukemisen lomassa päätä jne.

lukeminen1

4. Kerrotaan lapsesta. Tarinan sankarille vaihdetaan lapsen nimi. Tämä samaistumiskokemuksen vahvistaminen voi olla erityisen hyödyllistä silloin, kun kirja kertoo jostain lapselle ajankohtaisesta aiheesta, vaikkapa tutista luopumisesta tai sisaruksen syntymästä.

5. Vaihdetaan rooleja. ”Tänään voisitkin sinä kertoa tämän sadun minulle” Lapsen lempikirjan ollessa kyseessä tämä onnistuu varmasti.

6. Näytellään satua. Luetaan ääneen satua. Lapsi saa näytellä pantomiimin keinoin sadun tapahtumia. Jos lapsia on useampia, tämä on vielä hauskempaa. Loistavaa hupia lapsille, joiden on vaikea pysyä paikallaan.

Tukea vinkkilistan kokoamiseen saimme kirjasta: Syötä satuja, lukueväitä lapsuuteen (Tammi 2008).

Tällä viikolla vietetään Sinisen keskitien ideoimaa Blogien lastenkirjaviikkoa. Viikon kummina toimii tutkija ja lastenkirjakriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen.

Haastamme kaikki vanhemmat lukemaan lapsilleen tällä viikolla erityisen paljon.

Sen pituinen se.

Mainokset

6 kommenttia on “HAUSKEMPAA ÄÄNEENLUKEMISTA (Top6 vinkit)”

 1. bleue sanoo:

  Kiitos mahtavista ja toimivista vinkeistä!

  Tykkää

 2. Motherforfour sanoo:

  Tosi hyviä vinkkejä! Meillä on kivaksi tavaksi todettu myös sadusta piirtäminen/maalaaminen lukuhetken jälkeen.

  Tykkää

 3. Onpa sulla täällä kivoja ideoita! Oma pullani kasvaa vielä mahassa, mutta kun on vähän isompi, tulee vinkit taatusti käyttöön! Pakko jäädä lukijaksi kuitenkin jo nyt 🙂 Täytyy kerätä inspiraatiota varastoon 🙂

  Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s